Aktinidija

  • Aktinidija - vijoklinis dekoratyvus augalas, galintis išaugti net iki 12 metrų aukščio. Ligoms gan atsparus, nesunkiai ištveria šaltas žiemas, o labiausiai vertinamas dėl uogų. Jų skonis primena kivi ir šiek tiek - ananasą.

    Aktinidijų uogose daug mineralinių medžiagų, įvairių vitaminų, o ypač vitamino C – jo yra 15 kartų daugiau nei citrinose. Uogos dar ir dietinės, turi gydomųjų savybių. Aktinidijas reikia skinti, kai jos tik pradeda minkštėti (rugpjūčio mėn., kartais net liepos pabaigoje).

    Saldumynai su aktinidijomis ne tik vitaminingi, bet ir aromatingi, labai skanūs ir gaivūs. Aktinidijų sirupą galima vartoti kaip priedą mėsai marinuoti. Tinka pagardinti ledus, perlieti tortus, gaminti kokteilius. Iš aktinidijų sirupo, vandens ir želatinos galima pagaminti vaikų labai mėgstamų putėsių.

    Aktinidijas galima džiovinti. Skonis bus panašus į razinų, tik aktinidijos daug vertingesnės. Šaldymui nelabai tinka. Laikosi gerai, bet skonis pakinta.

    Aktinidija `Dr. Szymanowsky`

      Actinidia kolomikta    `Dr. Szymanowsky`

    Aktinidija `Adam`

     Actinidia Kolomikta   `Adam`

    Aktinidija `Vitikiwi`

      Actinidia arguta  `Vitikiwi`

    Aktinidija `Ken`s Red`

     Actinidia arguta   `Ken`s Red`

    Aktinidija `Jumbo`

     Actinidia arguta  `Jumbo` 

    Aktinidija `Issai`

     Actinidia arguta   `Issai`

    Aktinidija `Geneva`

    Actinidia arguta   `Geneva`